Glemt din adgangskode ?
Tirsdag d.17.Juli 2018
Forside arrow August
August | Udskriv |


Smakkejollen
August• Snekkerstenjolle
• Længde: 16½' (5m.)

Bygget i Snekkersten ca. 1939 / 1940 af bådebygger Anders Thomsen til fisker Gudmann i Snekkersten.

Jollen har været anvendt til  fiskeri indtil 1956 hvor den blev overtaget af Niels Johannesen. Herefter blev mast og sejl rigget af og solgt til en lokal fisker. Jollen blev efterfølgende anvendt til fritidsfiskeri frem til ca.1982.

Fartøjet blev i 1984 erhvervet af Nils Andersen Pilehave. Ved erhvervelsen blev jollen opmålt og efterfølgende optegnet på en detaljeret opmåling. Fartøjet var på dette tidspunkt ikke sejldygtigt idet både spanter og essing var angrebet af råd.

I 1988 blev jollen gennemgribende restaureret af både bygger Ib Nielsen Thurø, som udførte et fortræffeligt arbejde. Alle spanter, essing, platessing, og ca. ¼ af bordene blev udskiftet med kopier af de oprindelige træstykker. Alt blev monteret på samme måde som det oprindeligt var monteret, dog blev dammen fjernet da fartøjet fremover skulle anvendes til lystsejlads.

Endvidere blev der, for at forbedre sejlegenskaberne på kryds, monteret en ca. 10 cm. højere stråkøl, og i 1989 blev der monteret en løgbom til storsejlet.

Jollen blev rigget til med ny rigning bestående af storsejl, fok, topsejl og klyver og sejlene blev syet i Ægyptisk bomuld hos sejlmageren i Ebbes bådebyggeri i Marstal. Tovværket blev leveret fra Fur, hvor der var startet en mindre produktion af hampetovværk op.

Senere udskiftninger af tovværk er ligeledes udført med tovvæk i hamp.

Smakkejollen fremstår således som en autentisk fiskejolle rigget til sejlads med sejl.

Jolle og mandskab har siden 1988 deltaget i en lang række arrangementer og kapsejladser og har vist sig at være et overordentligt vel sejlende fartøj, der på trods af sin størrelse har vundet adskillige sejladser.

Jollens fjernkending er sort skrog med rødbrune barkede sejl.

Nils Andersen Pilehave 2004.05.06

 
© 2018 Espergærde Smakkelaug
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.